Recente tekeningen en schilderijen

Tekenen is voor mij de basis voor het maken van mijn schilderijen. Veel tekeningen maak ik ter plekke, op straat, in koffiehuizen, stationswachtkamers. Plekken waar de mensen die ik wil tekenen, min of meer stilzitten. Dat kan een Marokkaans koffiehuis zijn in Marrakech, maar ook op de Hoefkade in Den Haag, of in Molenbeek in Brussel. Wanneer ik een stad bezoek, zoals onlangs in Madrid, zwerf ik vaak zonder veel plan rond met fototoestel en tekenblok. Ook heb ik altijd een plastic zakje bij me, waarin ik door mij van de muur afgescheurde, afgepeuterde, resten van affiches verzamel. Ik maak o.a. foto's van moslim meisjes op de binnenplaats van het museum Reina Sofia. Het museum waar ook de Guernica van Picasso hangt.

Op mijn atelier in Den Haag ga ik met dit materiaal verder. Nieuwe tekeningen ontstaan, waarin ik ook de door mij verzamelde resten van affiches etc. verwerk. Soms verwijzen deze tekeningen naar toekomstige schilderijen, maar hebben een zelfstandig karakter, zijn autonome werken.

Ik maak geen comfortabele, geen geriefelijke, toegankelijke kunst. De vreedzame stilte in een door mij afgebeelde straat, of een uitzicht uit een hotelraam, is slechts schijn. Altijd dreigen er chaos en ontwrichting, die ieder moment kunnen toeslaan. De geur van vergankelijkheid is alom aanwezig. Ik schilder de hedendaagse samenleving.

Recente tekeningen en schilderijen zijn te zien in de Haagse Kunstkring van 2 juni t/m 23 juni 2019

Adres: Denneweg 64, Den Haag, van 2 juni t/m 23 juni 2019

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 12.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur


Peter Blokhuis
Den Haag, 2019