Peter Blokhuis (12 mei 1938, Amersfoort)


In 1962 verbleef ik in de stad Marrakech in Marokko. Ik tekende veel op straat en vooral op de joodse begraafplaats, welke zich naast mijn atelier bevond. Op die begraafplaats leefden in die tijd de verschoppelingen van de samenleving. Gekken, ouden van dagen, wezen, de allerarmsten, woonden daar in een paar kleine huisjes, en zaten hun tijd uit tussen de graven. Hier kon ik redelijk rustig tekenen. Later ben ik naar die plek nog veel terug geweest en heb daar weer gewerkt.

Het verblijf in Marrakech is achteraf gezien van grote invloed geweest op mijn loopbaan als kunstenaar. Ik heb altijd onderwerpen geschilderd die iets schrijnends hadden, de vergankelijkheid van het leven. Dat loopt als een rode draad door mijn werk. Gastarbeiders in Nederland, daklozen in New York, wachtenden in koffiehuizen, slachtoffers van oorlogsgeweld. De voorstellingen stralen stilte uit, maar dan wel een stilte die plotseling verstoord kan worden.
contact:

opleiding:

tentoonstellingen: groepstentoonstellingen: projecten: werken in architectuur: collecties: prijzen: publicaties over het werk van Peter Blokhuis, o.a.: